nintenblog_sign_2.png

A Final Fantasy XV rendezője utalt a játék Switch portjára

A Final Fantasy XV rendezője utalt a játék Switch portjára

Azonban nem biztos, hogy azt fogjuk kapni, amire várunk

A Square Enix egyik munkatársa, Hajime Tabata a Twitch műsorának egyik vendége volt a németországi gamescom-on, ahol leginkább a nagy sikernek örvendő Final Fantasy-ről faggatták a széria rendezőjét, akinek néhány érdekes mondat is elhagyta a száját, amikor a sorozat jövőjéről kérdezték. Bár a konkrétumokat igyekezett nem kikotyogni Tabata, a szavaiból egyértelműen kivehető, hogy bizony hamarosan Nintendo Switch-en is találkozhatunk majd a Final Fantasy XV-el.

"Megkérdezted, hogy milyen terveink vannak a jövőt illetően. Bár semmi konkrét információval vagy részlettel nem szolgálhatok, de mindenképpen szeretnénk továbbmozdulni és a lehető legtöbbet kihozni a franchise-ból, amit lehet. Van egy kimondott konzol, amire az emberek most gondolnak, és aminek a neve hasonlít a tiétekre srácok, tudjátok, "Twitch"... Azt hiszem ennyit mondhatok. [...] Mindenki, aki dolgozik a Final Fantasy XV-ön szereti azt a konzolt, aminek a neve úgy hangzik, mint a "Twitch", úgyhogy valami ezzel kapcsolatos dolgon gondolkozzatok a jövőt illetően." - zárta a gondolatmenetet.

Bár valószínűleg most sokan a pezsgő után nyúltak, hogy azonnali ünneplésbe kezdjenek, a kép egy kicsit árnyaltabb annál, mint amilyennek elsőre tűnik. A kiadó ugyanis pár órával ezelőtt leplezte le a Final Fantasy XV: Pocket Edition-t, azaz a széria legújabb részének mobilos változatát, ami jócskán le lett butítva a konzolos verziókhoz képest, mind a grafika, mind pedig a játékmenet tekintetében. Az, hogy a Square Enix éppen most kezdett el kacsintgatni a Nintendo legújabb platformja felé, azt sugallja, hogy nagy valószínűséggel a játéknak ezt, a mobilos kiadását fogjuk viszont látni a platformon.

Final Fantasy XV: Pocket Edition Előzetes


Természetesen ez is csak feltételezés, és ahogy mondani szokták, a remény hal meg utoljára, ennek ellenére viszont nem árt továbbra is óvatosan, a körülmények figyelembevételével megközelíteni a fenti nyilatkozatot.

A Final Fantasy XV rendezője utalt a játék Switch portjára Tovább
Új pályák és fegyverek érkeznek a Splatoon 2-höz

Új pályák és fegyverek érkeznek a Splatoon 2-höz

Természetesen ezekért a tartalmakért sem kell egy forintot se fizetnünk

Javában zajlik a legnevesebb európai videojátékos expó, a németországi Kölnben megrendezésre kerülő gamescom, ahová a Nintendo is számos meglepetéssel érkezett a rajongók számára. A helyszínen kipróbálható játékok mellett az élő közvetítésekre is nagy hangsúlyt fektet a japán vállalat, így például a ma délelőtti adásban is több meglepetésről lerántották a leplet a japánok: a New Nintendo 3DS XL SNES mintázatú limitált kiadása és az új ARMS frissítés mellett a Splatoon 2 is kapott egy kis figyelmet.

Az alig egy hónapja megjelent tintafröcskölős játékot övező figyelmet hétről hétre újabb ingyenes tartalmakkal próbálják meg fenntartani a kiotóiak, és szerencsére ezen frissítések a jövőben sem fognak feledésbe merülni. Holnap, azaz augusztus 23-án például egy új Turf War térképpel, a Lost Outpost-al bővül majd a kínálat, augusztus 26.-ától pedig már a Manta Maria nevű hajón is lőhetjük az ellenfeleket a Turf War és Ranked Battle küzdelmek során. Sőt, ha ez nem lenne elég, új, buborékok fújására is alkalmas fegyverek is érkeznek a Splatoon 2-be.

Splatoon 2 - gamescom bejelentések


Az újdonságokért nézd meg a fenti, magyar felirattal is ellátott videót, amelyben Hisashi Nogami, az alkotás producere mutatja be a friss pályákat és fegyvereket, valamint árul el részleteket azok megjelenéséről. Ha a jövőben is szeretnél hasonló, magyar feliratos videókkal találkozni, akkor iratkozz fel a Nintenblog YouTube csatornájára.

Új pályák és fegyverek érkeznek a Splatoon 2-höz Tovább
Már PayPal-al is fizethetünk a szoftverekért az eShop-on

Már PayPal-al is fizethetünk a szoftverekért az eShop-on

Ami 3DS-en és Wii U-n hiányzott, azt most megkapja a Nintendo Switch

Reggel óta a figyelmesebbek egy új ikont fedezhetnek fel a Switch digitális áruházának fizetési felületén, ugyanis a korábbi bankkártyás fizetési opció mellé felkerült a PayPal-al való fizetés lehetősége is. Bár elsőre nem tűnhet jelentősnek a frissítés, az eBay által üzemeltetett pénzügyi szolgáltatásnak számos előnye van az internetes vásárlások során, amelyek mostantól az eShop-os vásárlások során is kényelmesebbé tehetik a különböző szoftverek beszerzését.

Kezdjük egyből a legnyilvánvalóbbal: mivel a PayPal-es fizetések során nem kell megadnunk a bankkártyánk adatait, így sokkal kényelmesebben intézhetjük a tranzakciókat, és attól sem kell tartanunk, hogy egy esetleges támadás esetén hackerek megszerezhetik a személyes adatainkat. Másrészt ez azt is jelenti, hogy ha a japán, vagy az amerikai eShop-ról szeretnénk vásárolni - amire mostantól bárkinek lehetősége van, lévén a SWitch nem rendelkezik régiózárral-, nem kell fáradoznunk a különböző feltöltőkártyák beszerzéséért, hiszen bár a mi általunk használ bankkártyákat az említett régiókban nem fogadják el, az új szolgáltatással ezt az akadályt egyszerűen kiküszöbölhetjük.

Nem árt viszont észben tartani, hogy a PayPal a lebonyolított forgalom után minimális pénzdíjat számol fel, így egy-kétszáz forinttal drágább lehet egy-egy játék beszerzése, ha ezt a lehetőséget választjuk.

Már PayPal-al is fizethetünk a szoftverekért az eShop-on Tovább
A hétvégén ismét ingyenesen játszható lesz az ARMS

A hétvégén ismét ingyenesen játszható lesz az ARMS

Egy új harcossal és pályával is bővül majd a játék

Csak úgy záporoznak az új bejelentések a kölni gamecom-ról: nem elég, hogy októberben érkezik a SNES mintázatú, limitált kiadású New Nintendo 3DS XL konzol, és hogy három új játékkal is bővül a handheld Nintendo Selects kínálata, de az ARMS és a Splatoon 2 is ingyenes frissítéseket kap még ebben a hónapban. Az előbbi cím például egy új karakterrel és egy, a harcoshoz tartozó új csatatérrel egészül ki egy jövőbeli ingyenes frissítés keretében: Lola Pop egy édesszájú városkából származik, a bohócok jelmezére emlékeztető ruházata pedig lehetővé teszi, hogy a küzdelmek során pattogni is tudjon a talajon.

Lola Pop különleges képességét, speciális mozdulatait és a karakterrel választható kézfejeket mozgás közben is megtekinthetitek a Nintendo által kiadott új előzetesben.

Lola Pop - ARMS Előzetes


Bár az ARMS - annak ellenére, hogy nem egy meglévő széria újabb felvonásaként került a boltokba - elég szép eladásokat produkált az elmúlt hetekben, még mindig rengeteg olyan Switch tulajdonos van, aki nem próbálta ki a kiotóiak legújabb bunyós címét. Ezért a japánok úgy döntöttek, hogy augusztus 25-én 17:00-tól, valamint augusztus 27-én 22:00-tól ismét mindenki számára játszhatóvá teszi a címet az ARMS Global Testpunch alkalmazáson keresztül, ami ingyenesen letölthető a konzol digitális áruházából, az eShop-ból.

A hétvégén ismét ingyenesen játszható lesz az ARMS Tovább
Nézd élőben a Nintendo közvetítését a gamescom-ról!

Nézd élőben a Nintendo közvetítését a gamescom-ról!

Egészen szombat estig követhetjük majd a streamet

A napokban zajlik az "európai E3"-ként is becézett kölni gamescom, amin a júniusi amerikai rendezvényhez hasonlóan a videojáték-ipar legnagyobb vállalatai is képviseltetik magukat, hogy újabb bejelentéssel ámítsák el a rajongóikat. Az eseményen természetesen a Nintendo is ott van, és míg a helyszínen a következő hónapokban megjelenő Nintendo Switch és 3DS játékokkal várja az érdeklődőket a cég, addig azoknak, akik otthonról kénytelenek nyomon követni a történéseket, egy három napos élő közvetítéssel készül a vállalat európai részlege.

Az augusztus 22-26. között futó streamek során olyan játékokból láthatunk majd felvételeket, mint a Super Mario Odyssey, vagy a Metroid: Samus Returns, és az sem kizárt, hogy új bejelentéseknek is a szemtanúi lehetünk. Azt azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a cégek az év első felében már előálltak a legnagyobb címeikkel, így ha kapunk is meglepetéseket, azok csak kisebb volumenűek lehetnek.

A Nintendo gamescom menetrendje

 

augusztus 22, kedd

 • 11:00 – Splatoon 2 Turf Wars prezentáció

augusztus 23, szerda

 • 11:00 – ARMS – Lola Pop gameplay
 • 13:00 – Splatoon 2 – Salmon Run gameplay
 • 13:30 – Mario + Rabbids® Kingdom Battle gameplay a Ubisoft-tal
 • 15:00 – Super Mario Odyssey presentation Mr Koizumi-val
 • 16:00 – Super Mario Odyssey gameplay
 • 17:00 – Mario Kart 8 Deluxe bajnokság

augusztus 24, csütörtök

 • 11:00 – EA SPORTS™ FIFA 18 gameplay
 • 12:00 – Metroid: Samus Returns prezentáció Mr Sakamoto-val
 • 13:00 – Metroid: Samus Returns gameplay
 • 13:30 – Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser's Minions gameplay
 • 16:00 – Charles Martinet beszélgetése Fabian Döhla-val a klasszikus játékokról
 • 17:00 – Splatoon 2 bajnokság

augsztus 25, péntek

 • 11:00 – Super Mario Odyssey gameplay recap Charles Martinet-tel
 • 13:00 – Xenoblade Chronicles 2 gameplay
 • 16:00 – Nine Parchments gameplay a Frozenbyte-tal
 • 17:00  Pokkén Tournament DX bajnokság

augusztus 26, szombat

 • 11:00 – Fire Emblem Warriors gameplay
 • 13:00 – SteamWorld Dig 2 az Image & Form-mal
 • 13:30 – Flipping Death gameplay a Zoink Games-szel
 • 16:00 – Yoku's Island Express gameplay a Villa Gorilla-val
 • 17:00 – ARMS bajnokság

ÉLŐ közvetítés (a megadott időpontokban)


 

Nézd élőben a Nintendo közvetítését a gamescom-ról! Tovább
A Nintendo hozzánk is elhozza a SNES mintájú New 3DS XL-t

A Nintendo hozzánk is elhozza a SNES mintájú New 3DS XL-t

Ráadásul a Nintendo Selects játékok listáját is bővíti a platformon

A napokban zajlik a legismertebb európai videojáték-kiállítás, a kölni Gamescom, ahol az ipar legnagyobb cégei képviseltetik magukat, hogy újabb bejelentésekkel tartsák izgalomban a rajongókat. Az eseményen természetesen a Nintendo of Europe is részt vesz: a kiotói vállalat kirendeltsége amellett, hogy játszhatóvá tette a helyszínre látogató közönség számára az év legjobban várt címeit - köztük a Super Mario Odyssey-vel és a Metroid: Sames Returns-el -, számos meglepetést is előrántott a tarsolyából. Így például kiderült, hogy hamarosan hazánkban is kapható lesz a Japánban már egy ideje kapható SNES mintás New Nintendo 3DS XL konzol, ami minden nosztalgiázni kívánó játékosnak megdobogtatja majd a szívét.

Új címekkel bővül a 3DS Nintendo Selects kínálata

A Nintendo az új 3DS megjelenésével együtt bővíti a platformra elérhető Nintendo Selects játékok kínálatát is: október 16-tól így a Super Mario 3D Land, a Luigi's Mansion 2 és a Kirby: Triple Deluxe is meglehetősen kedvező, 5 999 Ft-os áron lesz beszerezhető az üzletekben és az eShop-on.

Az New Nintendo 3DS XL Super Nintendo Entertainment System Edition remek időzítéssel, mindössze pár héttel a SNES Mini megjelenése után kerül majd a boltok polcaira, október 16-án. A gépet a 32 bites klasszikus masina házára emlékeztető festés, és a szintén a klasszikus konzolra jellemző színes, piros, sárga, kék és zöld színben pompázó gombok jellemzik. Ezzel együtt idén ősszel már kettőre nőtt a megjelenő limitált New 3DS XL konzolok száma: pár héttel ezelőtt a vállalat a Samus Edition-el nyűgözte le a világot.

A cikkben szereplő fotókon a gép japán kiadása szerepel, mivel az európai kivitelről még nem kaptunk hivatalos képeket.

Nes 3DS XL SNES Edition Galéria


A Nintendo hozzánk is elhozza a SNES mintájú New 3DS XL-t Tovább
Dobozos kiadásban is kapható lesz a Pokémon Gold és Silver

Dobozos kiadásban is kapható lesz a Pokémon Gold és Silver

Az eredetire hajazó csomagolás viszont csak egy letöltőkódót tartalmaz

A Nintendo of Europe a közösségi oldalain hintette el a rajongók számára, hogy az idén ősszel 3DS-re érkező Pokémon Gold és Pokémon Silver a hagyományos, digitális kiadás mellett egy speciális, dobozos változat formájában is beszerezhető lesz. Az eredeti, Game Boy Color-re megjelent kiadások csomagolására hajazó fizikai kiadás viszont játékkártyát nem, csupán egy letöltőkódot fog tartalmazni, ami a konzol digitális áruházában, az eShop-ban lesz aktiválható.

Ezen kívül még két Pokémon játék is érkezik idén

A The Pokémon Company június elején jelentkezett egy élő közvetítéssel, melynek keretében bejelentésre került a Pokkén Torunament DX, ami az eredetileg Wii U-ra megjelent cím kibővített változataként érkezik az új platformra szeptember 22-én. Továbbá a vállalat bemutatta a Pokémon Ultra Sun és Pokémon Ultra Moon kiadásokat is, melyek 3DS-exkluzív játékként  november 17-én landolnak majd az üzletek polcain. A nyár eleji Pokémon Direct-ről ide kattintva olvashattok összefoglalót.

A klasszikus címek dobozos kiadása ennek ellenére örömteli hír lehet a játékosok számára, főleg annak ismeretében, hogy a tavaly megjelent Pokémon Red, Pokémon Blue és Pokémon Yellow verziók nem részesültek ilyen különleges bánásmódban. A Pokémon Gold és Silver dobozos és digitális kiadása is szeptember 22-től lesz elérhető a kézi konzolra.

Dobozos kiadásban is kapható lesz a Pokémon Gold és Silver Tovább
A Nintendo Switch nyerte a konzolháborút júliusban

A Nintendo Switch nyerte a konzolháborút júliusban

A Splatoon 2 pedig minden játékot elsöpört a nyár második hónapjában

A NPD piackutató cég frissen közzétett, a videojáték-iparra vonatkozó adatai szerint júliusban a piacon lévő konzolok közül a Nintendo Switch-ből fogyott a legtöbb az Egyesült Államokban, ami azt jelenti, hogy nyár közepén többet vásároltak a japán vállalat hibrid gépéből az amerikaiak, mint a rivális Xbox One-ból vagy PlaySation 4-ből. Az eladások tekintetében meglehetősen gyenge időszaknak számító nyári hónapban jót tett az iparnak a Nintendo sikere: júliusban 182 millió dollár bevételt generált a piac, ami csaknem 29 százalékos növekedést jelent az előző hónaphoz, júniushoz képest.

A Switch sikere nagyban köszönhető a július 21-én debütált Splatoon 2-nek is, amit még a Wii U-s elődnél is nagyobb érdeklődés övezett a rajongók körében. A szintén az NPD-től származó számok szerint a tintás lövölde nem hagyott érvényesülni egyetlen másik szoftvert sem a hónapban, így a hardververseny mellett a szoftverpiacon is tarolni tudott a Nintendo júliusban.

Ezek voltak a legkelendőbb játékok júliusban az USA-ban:

   1.   Splatoon 2
   2.   Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy
   3.   Grand Theft Auto 5
   4.   Final Fantasy XII: The Zodiac Age
   5.   The Legend of Zelda: Breath of the Wild
   6.   Injustice 2
   7.   Mario Kart 8
   8.   Overwatch
   9.   Tom Clancy's Rainbow Six: Siege
   10. NBA 2K17

Ahogyan az a legkelendőbb tíz videojátékot felsoroló listán látható, a Splatoon 2 mellett a korábban megjelent Nintendo Switch-exkluzív címek eladásai miatt sem kell szégyenkeznie a kiotóiaknak, ugyanis a The Legend of Zelda: Breath of the Wild és a Mario Kart 8 is igen előkelő helyet foglal el a felsorolásban - az előbbi ráadásul az egész éves eladási adatokat tekintve második helyen áll, közvetlenül a Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands mögött.

Az ARMS egyébként a tizenhetedig helyen került listázásra, míg a Switch-re is elérhető Minecraft a tizennegyedik lett. A helyezéseket böngészve érdemes megjegyezni, hogy a Nintendo - több másik céggel ellentétben - csupán a dobozos játékeladásokból származó adatokat továbbítja a piackutatóknak, a digitális eladásokat nem monitorozzák ilyen pontosan.

A Nintendo Switch nyerte a konzolháborút júliusban Tovább
Nintendo Download: augusztus 17.

Nintendo Download: augusztus 17.

Sonic Mania, Troll and I, The Jackbox Party Pack 1 és 2, Chicken Wiggle

Bár a hét legfontosabb játékmegjelenését már magunk mögött tudhatjuk - lévén a Sonic Mania kedd óta elérhető Nintendo Switch-re -, ez nem azt jelenti, hogy nincs több említésre méltó cím a listán: a The Jackbox Party Pack első két része házibulik alkalmával lehet tökéletes szórakozás, míg a paltformereket kedvelőknek a pályakészítővel is felvértezett 3DS-re érkező Chicken Wiggle-t tudjuk ajánlani. A Troll and I-t viszont le ne töltse senki, ugyanis a jól hangzó név mögött egy borzasztó játék rejlik.

Switch

Nintendo Switch


 • Troll and I (Maximum Games, €34.99 / £24.99)

Nintendo Switch eShop


 • Sonic Mania (SEGA, €19.99 / £15.99)
 • The Jackbox Party Pack (Jackbox Games, €20.99 / £18.99)
 • The Jackbox Party Pack 2 (Jackbox Games, €20.99 / £18.99) 
 • Magician Lord (HAMSTER, €6.99 / £6.29)

Nintendo Switch eShiop Demo


 • Rayman Legends: Definitive Edition Demo (Ubisoft, ingyenes)

3DS

3DS eShop


 • Chicken Wiggle (Atooi, €14.99 / £13.49)
 • SmileBASIC (SmileBoom, €9.50 / £8.00)
 • Little Adventure on the Prairie (Infinite Madaa, €3.49 / £2.99)

3DS DLC


 • Pic-a-Pix Colour - Small Puzzles 9 (Lightwood Games, €1.99 / £1.99)
 • Pic-a-Pix Colour - Large Puzzles 9 (Lightwood Games, €1.99 / £1.99)
 • SmileBASIC: Advanced Sound Processing Unit (SmileBoom, €7.50 / £6.25)
 • SmileBASIC: Gold Membership - 30 days (SmileBoom, €1.50 / £1.25)
 • SmileBASIC: Gold Membership - 90 days (SmileBoom, €4.50 / £3.75)
 • SmileBASIC: Gold Membership - 180 days (SmileBoom, €7.50 / £6.25)

New Nintendo 3DS átmeneti leárazások


 • Hit Ninja (Petite Games, €1.59 / £1.43 augusztus 31-ig, normál ára €1.99 / £1.79)
 • Pinball Breakout (nuGAME, €4.90 / £4.20 szeptember 14-ig, normál ára €7.00 / £6.00)

3DS eShop átmeneti leárazások


 • Quiet, Please! (Nostatic Software, €2.79 / £2.39 augusztus 24-ig, normál ára €3.49 / £2.99)
 • Real Heroes Firefighter 3D (Zordix AB, €4.99 / £4.49 augusztus 24-ig, normál ára €9.99 / £8.99)
 • Sudoku Party (Lightwood Games, €4.00 / £3.60 augusztus 31-ig, normál ára €5.00 / £4.50)
 • Word Search by POWGI (Lightwood Games, €6.39 / £4.79 augusztus 24-ig, normál ára €7.99 / £5.99)
 • Fantasy Pirates (EnjoyUp Games, €1.80 / £1.80 szeptember 14-ig, normál ára €4.50 / £4.50)
 • RV-7 My Drone (EnjoyUp Games, €1.19 / £1.19 szeptember 14-ig, normál ára €2.99 / £2.99)
 • Toys Vs. Monsters (EnjoyUp Games, €1.59 / £1.59 szeptember 14-ig, normál ára €3.99 / £3.99)
 • Van Helsing sniper Zx100 (EnjoyUp Games, €2.66 / £2.66 szeptember 14-ig, normál ára €6.66 / £6.66)
 • Collide-a-Ball (Starsign, €0.99 / £0.99 szeptember 7-ig, normál ára €1.99 / £1.99)
 • Ping Pong Trick Shot (Starsign, €0.99 / £0.99 szeptember 7-ig, normál ára €1.99 / £1.99)

3DS HOME Témák


 • Kirby 25th Anniversary (Nintendo, €1.99 / £1.79)

Wii U

Wii U DLC


 • Pic-aPix Colour - Small Puzzles 9 (Lightwood Games, €1.99 / £1.99)

Wii U eShop átmeneti leárazások


 • FAST Racing NEO (Shin'en Multimedia, €11.20 / £8.20 szeptember 7-ig, normál ára €14.99 / £10.99)
 • Laser Blaster (Petite Games, €1.59 / £1.43 augusztus 31-ig, normál ára €1.99 / £1.79)
 • Star Splash: Shattered Star (Snails Animation, €2.09 / £1.79 szeptember 7-ig, normál ára €3.49 / £2.99)
 • Sudoku Party (Lightwood Games, €4.00 / £3.60 augusztus 31-ig, normál ára €5.00 / £4.50)
 • Word Search by POWGI (Lightwood Games, €6.39 / £4.79 augusztus 24-ig, normál ára €7.99 / £5.99)

Wii U My Nintendo jutalmak


 • Pokémon Rumble U (Nintendo, 350 Platinum Pont ellenében 35% kedvezmény október 31-ig)
 • Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team (Nintendo, 200 Platinum Pont ellenében 30% kedvezmény október 31-ig)
 • Pokémon Mystery Dungeon: Red Rescue Team (Nintendo, 200 Platinum Pont ellenében 30% kedvezmény október 31-ig)
Nintendo Download: augusztus 17. Tovább
Valószínűleg az év legrosszabb Nintendo Switch játéka a Troll and I

Valószínűleg az év legrosszabb Nintendo Switch játéka a Troll and I

Bugok teszik játszhatatlanná, pocsék a grafikája és játékmenete

Szépen, fű alatt Nintendo Switch-re is megjelent a Maximum Games "mesterműve", a Troll and I. Az alkotásban egy Otto nevű fiút irányíthatunk, akinek korábban el kellett hagynia a faluját, mivel azt egy titokzatos troll iránt érdeklődő erőszakos vadászcsoport élhetetlenné tette. Ahogyan azt a játék címéből is könnyen ki lehet találni, a srác végül belefut az addig csak legendákból ismert lényre, akiről kiderül, hogy nem is olyan veszélyes, mint azt sokan gondolják. Így a játékmenet hátra lévő részében a szörnyet és Ottót irányítva kell megállítani a vadászokat, hogy azok nehogy megöljék újdonsült barátunkat.

Akármennyire is jól hangzik azonban a sztori, és ígéretesnek tűnik, hogy akár egy barátunkkal az oldalunkon is végigjátszhatjuk a történetet, a legrosszabb, amit tehetünk, hogy beszerezzük a szoftvert, a Troll and I ugyanis méltán érdemli ki az idei év legrosszabb videojátéka címet. A Metacritic oldalán 27 ponton álló PC-s változat után a Switch-es kiadás bebizonyította, hogy még a rendkívül gyenge Steam-es változatot sem lehetetlen alulmúlni: a játék ugyanis már az elején egy olyan hibát produkál, ami ellehetetleníti a továbbjutást. Többeknél ugyanis már jelentkezett az a töltőképernyő probléma, amin csak a konzol teljes újraindítását követően lehet felülkerekedni.

Aki tehát meg akarná kímélni magát egy borzasztóan rossz játéktól, valamint a pénztárcáját egy fölösleges kiadástól - a Troll and I-ért pontosan ugyanannyit kérnek, mint a Minecraft-ért és a kiemelkedően jól sikerült Sonic Mania-ért - az nagy ívben kerülje el ezt a szörnyszülöttet.

A cikk bortóképén feltüntetett Metacritic pontszám a PC-s verzióra vonatkozik, mivel a bejegyzés élesítésekor a Switch verzió tesztjei még nem futottak be.

Troll and I Előzetes


Valószínűleg az év legrosszabb Nintendo Switch játéka a Troll and I Tovább
Infinite Minigolf Teszt

Infinite Minigolf Teszt

Vajon a flipper után minigolfban is maradandót alkottak a pesti srácok?

A budapesti székhelyű Zen Studios remek flipperjátékokkal szokott megörvendeztetni minket: a számos konzolra és okoseszközre elérhető, gyakran ismert képregény- vagy filmsorozatok karaktereivel színesített asztalaik gyorsan ismertté tették a magyar srácokat, akik most egy kicsit szokatlanabb vizekre eveztek: az Infinite Minigolf - ahogyan azt a nevéből is egyszerűen ki lehet találni - egy megszámlálhatatlan mennyiségű pályával rendelkező golfjáték, ahol a több ezer elérhető lyukért maguk a játékosok felelősek. Az Infinite Minigolf legnagyobb fegyverténye ugyanis a szerkesztő mód, melynek segítségével bárki összeállíthatja a maga pályáját, és megoszthatja azt platformtól függetlenül mindenkivel, aki beszerezte a szoftvert.

inmg4.png

A főmenübe lépve azonban nem maguk a pályák fogadnak minket, hanem a játékmenet során központi szerepet kapó karakterünk (ami egyébként megszólalásig hasonlít a Sims játékok szereplőire), akit kezdetekben még csak néhány ruhadarabbal tudunk testre szabni, később azonban - ha ügyesen vesszük az elénk gördített akadályokat - több tucatnyi öltözékkel és kiegészítővel is egyedivé varázsolhatunk. Ahhoz, hogy minél több textilt magunkra ölthessünk, kártyalapokat kell gyűjtenünk, amik egyfajta fizetőeszközként szolgálnak - ezt pedig legegyszerűbben a "Tournament" mód végigjátszásával tehetjük meg, ami három világban kínál négy-négy többlyukas teljesítendő pályagyűjteményt.

inmg2.png

Az első szinteken egy óriási otthonban kell helytállnunk, de ha kedvünk tartja, akkor akár egy rémisztő kastély parkjában vagy az állandóan karácsonyi díszítésben tündöklő északi sarkkör is terelgethetjük a golflabdát - ami egyébként a kezdők számára cseppet sem lesz egyszerű feladat. Az ütő irányítása ugyanis a két analóg karral történik: még az egyikkel a pontos irányt lőhetjük be, addig a másikkal az ütés erősségét szabályozhatjuk. Bár lehet, hogy csak számomra volt furcsa ez a gombkiosztás, az első fél órában képtelen voltam megfelelően eltalálni a golyót, a feladatot pedig csak tovább nehezítették a Joy-Con kontrollereken található, a megszokottnál apróbb gombok, amikkel még úgy is nehéz volt pontosan belőni az ütés paramétereit, hogy átállítottam a kontroll érzékenységét az opciók között.

Később természetesen belejöttem a dologba, egy idő után pedig mindennél pontosabban tudtam a lyuk felé irányítani a labdát, így végül is sikerrel vettem az akadályt. A Tournament mód szintjei egyébként leginkább csak a későbbiekben feloldható nehezebb fokozatokon nyújtanak elegendő kihívást, bár sokszor be- be csúsznak bonyolultabb, összetettebb pályák is az egyszerűen kivitelezhető összeállítások közé. Ennek ellenére már csak azét is érdemes végigtornászni magunkat a fejlesztők által összerakott lyukakon, mert számos okos megoldással találkozhatunk - néhol például egy drón szállítja a két pályarészt között a labdánkat, sőt, néhol akadnak olyan, a pályán lézengő karakterek is, akikhez egy-egy szándékos vagy véletlen mozdulattal még hatásosabbá tudják tenni az ütésünket, és így még több pontot szerezhetünk.

inmg.png

Az Infinite Minigolf egyébként szereti meghazudtolni a valóságot, ugyanis a pályákon a többféle power-up-nak köszönhetően sokszor olyan mutatványokat is végrehajthatunk, amelyek nem igazán férnek össze a fitika törvényeivel. A felszedhető rakétával például extra löketet adhatunk a labdának, míg a szárnyakkal a levegőbe repíthetjük azt, ha pedig sikerült összeszednünk a joystick-ra hajazó ikont, akkor egyszerűen arra kanyarodhatunk a golyóval menet közbe, amerre a kedvünk tartja, így ekkor végső sorban az sem lesz fontos, hogy az ütésnél merre is löktük meg azt. A játék díjazza is ezeket a megmozdulásokat, a levegőben töltött másodpercek épp úgy beleszámítanak a végső pontszámba, mint az összeszedett gyémántok.

Az eredeti szinteken látott ötleteket könnyedén leutánozhatjuk a saját pályáinkon is, a szerkesztő módban ugyanis az összes látott elemmel dolgozhatunk, ami rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe. Ennek ellenére egy ötletes vagy éppen összetett lyuk összeállítása cseppet sem egyszerű feladat, a menüben ugyanis rendkívül egyszerű elveszni: nem elég, hogy sokszor nem egyértelműek az ikonok jelentései, a játék abban sem sok segítséget nyújt, hogy melyik gombbal éppen milyen funkciót érhetünk el, így beletelik egy kis időbe kibogozni, hogy hogyan is kell egymás mellé elhelyezni a tárgyakat. Handheld módban egyébként még rosszabb a helyzet, ugyanis a feliratok olyan aprók, hogy a kis kijelzőn csupán nagyítóval lehet megfelelően elolvasni őket.Természetesen itt is a "gyakorlat teszi a mestert", így ha sikerül ráfüggnünk a pályaszerkesztőre, akkor előbb vagy utóbb pillanatok alatt képesek leszünk összedobni egy-egy szintet.

inmg5.png

Sokan láthatóan élnek is ezzel a lehetőséggel: ha úgy döntünk, hogy mások pályáin játszanánk szívesen, néha egészen ötletes, míg máskor bosszantóan egyszerű pályák jönnek velünk szemben, melyek képesek megtörni a játékélményt. Szerencsére - ha nem a Quick Play lehetőségre nyomunk rá - a szűrők segítségével van esélyünk olyan lyukakra bukkanni, melyek megfelelnek az elvárásainknak - a lehetőségek között találhatunk olyan gyűjteményt is, ami a fejlesztőknek tetsző pályákat mutatja-, sőt, a játék kapott egy értékelési rendszert is, így ha egy pálya neve mellett a hányós emojit látjuk, érdemes elgondolkoznunk annak betöltésén. Mivel a pályákat saját magunknak is végig kell játszanunk, mielőtt megosztjuk azokat, így nem igen van esélyünk belefutni olyanokba, melyeken lehetetlen a zászlóhoz juttatni a labdát - ez pedig mindenképpen egy örömteli hír.

inmg3.png

Összességében tehát egy szórakoztató mingolf játékot sikerült összehoznia a magyar srácoknak, az Infinite Minigolf-nak azonban vannak olyan hibái és hiányossági, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. A menürendszer bár szépnek és mutatósnak tűnik, kezelése nem mindig egyértelmű, így első indításkor meggyűlhet a bajunk a megfelelő játékmód kiválasztásakor. Bosszantó az is, hogy handheld módban nem minden kiírás megfelelő méretű, így gondunk akadhat egy-egy felirat elolvasásával - főleg a pályaszerkesztő menüjében -, valamint van egy kis hiányérzet bennem a Switch adottságainak kihasználását illetően is (a menüben például nem navigálhatunk az érintőképernyő segítségével, valamint adná magát a mozgásérzékelős irányítás és az egy Joy-Con-os navigálás lehetősége is - ezek azonban hiányoznak a játékból). Az online és lokális többjátékos lehetőség azonban jópofa, ráadásul utóbbihoz elég egy kontroller is, így még csak extra beruházásra sincs szükség ahoz, hogy együtt szórakozhasson a család.

Tetszett

Az Infinite Minigolf kifejezetten az eShop "beszerzésre ajánlott" címei közé tartozik, ráadásul a játékot nem csak azoknak tudnám ajánlani, akik ismerik és szeretik is a minigolfot, hanem azok számára is, akik egy olyan játékot keresnek a konzolra, amit érdemes akár pár percre is előkapni, vagy ami jól jöhet különböző összejövetelek vagy családi délutánok esetén is. Bár megvannak a maga hibái, a platformfüggetlen pályamegosztásnak köszönhetően naponta több száz pályával bővülő felhozatal, a multiplayer lehetőségek és az extra küldetések valamint gyűjthető ruhadaraboknak köszönhetően akár hosszú órákra is leköthet a cím, így nyugodtan felkerülhet a kívánságlistánkra.

A játék tesztpéldányát a Zen Studios biztosította.

Infinite Minigolf Teszt Tovább